Løbet mod at gennemføre et halvmarathon på under 1.30. kan virke udfordrende, men med den rette tilgang og diciplin er det opnåeligt, hvis man kan løbe et halvmarathon på 1 time og 40 minutter. Her er det halvmarathon træningsprogram, som jeg brugte for at nå mit første mål om at løbe under 1 time og 30 minutter.
Mit halvmarathon træningsprogram til Lillebælt halvmarathon
Læs om mit nye løbemål på mine løbeblog her!
Jeg havde i længere tid gerne ville løbe et halvmarathon under 1.30. Jeg havde tilmed forsøgt men fejlet året inden til Bestseller Halvmarathon i Aarhus, hvor varmen og en for hurtig start gjorde, at løb på 1 time og 31 minutter. Næste år havde jeg nu lært af mine fejl og det lykkedes mig at løbe Lillebælt halvmarathon på 1 time og 27 minutter, hvilket jeg var lykkelig over.
Vigtige tips til at løbe halmarathon under 1.30:
Planlæg din træning: Udform en træningsplan, der passer til dine mål og form. Inkluder forskellige træningstyper som distanceløb, intervaltræning og tempoøvelser for at forbedre kondition og fart. Øg gradvist intensiteten for at undgå skader.
Fokusér på tempoøvelser: Din træning bør omfatte tempoøvelser for at vænne dig til målhastigheden. For at løbe 1:29 bør du løbe med ca. pace 4:13. Korte strækninger med høj intensitet og korte pauser opbygger hastighed og udholdenhed.
Aerob træning: Lange, langsomme løbeture træner din aerobe kapacitet, hvilket forbedrer din krops evne til at bruge ilt til energiproduktion over længere tid. Læs mere om hvorfor løb er godt for kroppen her.
Lyt til kroppen: Undgå skader ved at lytte til din krop. Juster træningen, hvis du føler smerte eller overanstrengelse. Sørg for at have hviledage.
Lav udstrækning: Udstrækning efter løb kan både være skadesforbyggende og løsne musklerne op. Husk at gøre dette efter din træning for at for at undgå skader. Læs min artikel om udstrækning efter løb, for flere “fifs”.
Brug strava: Strava er en uvurderlig træningspartner, da den sporer og analyserer dine træninger, hvilket giver dig indsigt i din præstation og hjælper med at motivere dig. Læs mere om Strava i et mere uddybbende indlæg.
På selve løbsdagen:
- Mestrer tempoet: Start ikke for hurtigt på løbsdagen, da det kan føre til træthed. Brug en negativ split-strategi ved at løbe den første halvdel lidt langsommere end dit måltempo og accelerer i anden halvdel.
- Korrekt ernæring og hydrering: Før løbet, indtag tilstrækkelige kulhydrater for energi. Under løbet, drik ved vandstationer og brug energigeler eller sportsdrikke efter behov.
- Mentalt forberedt: Visualisering er nøglen. Forestil dig at gennemføre løbet med succes, forbered dig på udfordringer og brug positiv selvsnak for at styrke din mentale tilstand.